maandag 12 november 2012

Hoe het begon

Eigenlijk begint het verhaal van de zoektocht naar Zeeuwse visserstruien al eind jaren '60 van de vorige eeuw... dan spelen de twee overbuurmeisjes Anja en Stefanie vaak samen buiten, in een klein dorpje aan de Zeeuwse kust. Eén van de twee verhuist echter, en het contact gaat verloren.

In 2011 wordt er volop geblogd. Door een verkeerd gestuurde e-mail over een blog vinden de meisjes - inmiddels
getrouwde vrouwen - elkaar per toeval terug. Ze spreken af om elkaar te ontmoeten, en er blijken heel wat parallellen in hun leven te zijn. Zo zijn beiden zeer geïnteresseerd in textiele werkvormen, in koken en bakken, hebben ze allebei twee kinderen in dezelfde leeftijd en allebei een zeevarende echtgenoot. Het klikt als vanouds en de vriendschap wordt weer opgepakt.

Het toeval wil dat Anja in de jaren '80 het boekje van Henriëtte van der Klift - Tellegen: 'Nederlandse visserstruien' gekocht heeft. Stefanie tikt hetzelfde boekje zo'n 25 jaar later, op een rommelmarkt, op de kop. En met de vernieuwde ontmoeting tussen de twee vriendinnen begint als vanzelf, uit pure nieuwsgierigheid, de zoektocht naar Zeeuwse visserstruien.




Inmiddels is de uitgave een collectors item aan het worden. 
Ook via internet is het haast niet meer tweedehands verkrijgbaar. 

Opvallend feit: in het boekje van Henriette van der Klift staan alleen twee Arnemuidse visserstruien in het boekje beschreven. Er wordt geen enkele andere visserstrui uit de Zeeuwse delta genoemd. Stefanie en Anja kunnen zich níet voorstellen dat in overig Zeeland dergelijke truien niet werden gedragen. Een eerste zoektocht in digitale beeldbanken levert inderdaad al snel een heel ander beeld op. Ook de Zeeuwse vissers droegen deze handgebreide truien. Dat is de start voor onze zoektocht naar visserstruien uit de Zeeuwse delta.


Nieuwsgierig geworden? Komt dan regelmatig langs op dit blog. We gaan proberen het raadsel van de Zeeuwse visserstruien te ontsluieren en zullen met regelmaat op dit blog verslag doen van onze zoektocht.

Voor alle mensen die het boekje 'Nederlandse visserstruien' niet meer hebben kunnen kopen: Heb even geduld. Het is de bedoeling dat er in september 2013 een nieuwe uitgave komt met Nederlandse visserstruien, geschreven door Stella Ruhe. Helaas weten wij nu al dat ook in dit boek de Zeeuwse delta onderbelicht blijft.


Voor nieuws over de Zeeuwen moet je daarom hier zijn ;) !!
(

Geen opmerkingen: