zaterdag 31 augustus 2013

Zoektocht in Bresjes vervolg

Drie conclusies kunnen Anja en Stefanie trekken, nadat ze de afgelopen weken zowel de Visserijmusea in Bruinisse als die in Breskens bezochten:

Ten eerste: hoeveel je ook via Internet kunt vinden, het blijkt dat onderzoek het meest oplevert als je persoonlijk op ‘speurderspad’ gaat.
Ten  tweede: musea hebben geen idee wat ze in huis hebben aan – voor ons – interessant onderzoeksmateriaal.
En ten derde: men heeft vaak ook geen enkel idee wáár wij nou eigenlijk precies naar op zoek zijn ;)

Vergeten we bijna een vierde conclusie: dat de mensen van de Zeeuwse musea ongelofelijk vriendelijk en hulpvaardig zijn, en dat geen enkele moeite om ons van dienst te zijn, ze te veel is!

Zo toog Stefanie onlangs naar Bresjes, naar de Visserijfeesten die aldaar gehouden werden. Op het programma die dag staat een bezoek aan het dorp, de haven en het Visserijmuseum. Bovendien wordt op die bewuste zaterdag het nieuwe boek over de visserijgeschiedenis van Frans Meijaard gepresenteerd en na zoveel mailcontact met Frans is het natuurlijk leuk om hem nu eens persoonlijk te ontmoeten.

Het tochtje per fiets en boot van Vlissingen naar Breskens wordt een onvergetelijke ervaring!


En, Stefanie is niet de enige, die het vissersdorpje bezoekt.. de Visserijfeesten worden druk bezocht. Het prachtige weer helpt natuurlijk zeker mee J!


Na een kennismaking met Frans, die het reuze druk heeft met de promotie van zijn boek, gaat het naar het Visserijmuseum. Ook dit museum wordt, zoals zo velen, bemand door vrijwilligers.


Het bezoek aan het museum blijkt een gouden greep. Want ook hier blijken oude foto’s aanwezig te zijn… er is zelfs een heel archief vol, horen we van de voorzitter die toevallig net aanwezig is.

De opvallendste foto die Stefanie in het museum vindt is een foto’s waarop ene Daniel Hoogstad en zijn vrouw staan. Deze Daniel blijkt niet alleen een prachtige zelfgebreide visserstrui te dragen, maar is ook de man die in 1910 voor 1200 gulden de allereerste Bresiaanse hoogaars koopt, de BR1.


Een belangrijk man dus in die tijd. En, kijk eens naar die trui! Het fijne moeten we hier nog nader over uitvinden, maar… een visserstrui is het zeker!
Op een oude foto vinden we nóg een visser ,gekleed in een visserstrui.


Dat biedt perspectief!!


Stefanie en Anja hopen in het najaar opnieuw een bezoek aan Bresjes te brengen. Om verder te speuren naar foto’s van Daniel Hoogstad, en de tot nu toe onbekende visser in het fotoarchief van het museum. En andere vissers uit vroeger tijden natuurlijk, die zelfgebreide truien droegen.

3 opmerkingen:

Betsy zei

Oh, wat is het leuk om jullie speurtochten te volgen en de verslagen ervan te lezen en natuurlijk met de mooie foto's er bij. Geweldig (zelfs voor een landrot uit Drenthe!)

lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn

Anoniem zei

Wat een geweldige foto van die man in z'n visserstrui. Heeft hij een muts op van astrakan en was dat gewoon???
Mooie foto Lupineke van het water!
Moet het hier met de Drentse Hoofdvaart doen.
Succes met jullie verdere speurtocht.
groetjes,Truus uit Drenthe

Anoniem zei

Hartstikke goed zeg !!! Die trui van de oude man ziet er echt veelbelovend uit. Ik geloof dat ik een soort pas met een rechte steek zie en daaronder kabels ??
Ik blijf de zoektocht volgen hoor !!
Groetjes